Napoje ryżowe, zwane czasem niepoprawnie mlekiem ryżowym, to przemielony ryż w formie bardzo drobnej zawiesiny wodnej. Są one używane jako zamiennik mleka, ale takie ich postrzeganie to zdecydowanie zawężanie horyzontów, bo napoje ryżowe mogą mieć znacznie więcej zastosowań!
Czy napój ryżowy zastępuje mleko?
Jeśli chodzi o napój ryżowy, to jest on najczęściej stosowany jako substytut mleka. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie jest to zamiennik idealny. Zawartość białka i wapnia jest zwykle niższa niż w dobrym jakościowo mleku, natomiast rzeczywiście pod względem funkcji, jaką spełnia, dość dobrze zastępuje mleko w daniach na ciepło, na zimno czy w napojach. Można więc powiedzieć, że choć dietetycznie nie jest to rozwiązanie pełne, to w zastosowaniach kulinarnych sprawdza się fenomenalnie.
Ale dlaczego ryż?
Napoje ryżowe to nie jest jedyny dostępny w sklepach substytut mleka. Pozostałe – głównie z owsa lub różnych orzechów – powstają w podobny sposób, też nie zastępują mleka jeden do jednego pod względem wartości odżywczych, a mimo to często są uznawane za nieco gorsze od napoju ryżowego. Dlaczego?
- Napoje ryżowe są świetnie tolerowane – o ile uczulenia na orzechy są dość częste, to składniki napoju ryżowego są bezpieczne dla zdecydowanej większości osób.
- Napoje ryżowe przeważnie mają dość neutralny smak, więc – w przeciwieństwie do napojów z orzechów – nie zmieniają drastycznie smaku potrawy.
- Istotna jest cena – ryż jest surowcem znacznie tańszym niż orzechy i można kupić po prostu lepszy napój w niższej cenie.
- Ważnym atutem jest niska zawartość tłuszczu. Choć ogólna wartość kaloryczna nie musi być znacząco niższa niż w przypadku napojów orzechowych, to jednak wyraźnie zredukowana jest ilość kalorii z tłuszczu na rzecz tych pochodzących z łatwostrawnych węglowodanów.
Dobry, bo dostępny
To dość prozaiczny powód, ale nie może go na tej liście zabraknąć: napoje ryżowe to opcja, którą warto rozważyć, ponieważ można je kupić w prawie każdym sklepie. Poza tym to właśnie one są często dostępne w najwyższej jakości. Wiąże się to oczywiście ze wspomnianą wyżej kwestią ceny – przygotowanie dobrej jakości napoju migdałowego jest oczywiście możliwe, ale wymaga zakupu najlepszej jakości migdałów, które będą koszmarnie drogie, więc i napoje z nich uzyskane też będą miały wysoką cenę, zatem wiele sklepów nie będzie zainteresowanych wprowadzeniem ich do oferty. I absolutnie nie chodzi o to, żeby szukać najtańszego napoju ryżowego – ten lepszy też będzie zauważalnie droższy, natomiast powstanie z bardzo dobrego ryżu, co gwarantuje optymalny skład i dobre właściwości.