Kawa bezkofeinowa – dla kogo?

0
688

Jeżeli uwielbiasz zapach i smak kawy, ale z pewnych względów, na przykład zdrowotnych, nie możesz spożywać kofeiny, to jest na to pewne rozwiązanie – kawa bezkofeinowa. Jej kolor, smak nie odbiega od tego, którym cieszy nas tradycyjna kawa. Pozbawiona jest praktycznie swoich właściwości pobudzających, ponieważ nie zawiera kofeiny.

Dla kogo przeznaczona jest kawa bezkofeinowa.

Ten rodzaj popularnego czarnego napoju przeznaczony jest głównie dla osób, które nie mogą spożywać kofeiny ze względów zdrowotnych, bo na przykład chorują na nadciśnienie, mają problemy ze snem. Kobiety w ciąży również powinny unikać nadmiernego spożywania tej substancji. Nie każdy potrzebuje dodatkowego pobudzenia, które pojawia się w wyniku wypicia filiżanki kawy. Dla takich osób, które pomimo tego, iż w ich diecie nie ma miejsca na kofeinę, i tak nie wyobrażają sobie poranka bez kubka parującej kawy, rozwiązaniem jest ten napój, ale bezkofeinowy. Obecnie każdy znajdzie rodzaj, który będzie mu odpowiadał, ponieważ wybór jest dosyć duży. Kawa bezkofeinowa produkowana jest w formie nie tylko ziarnistej, ale i mielonej czy rozpuszczalnej. Można ją także znaleźć w profesjonalnych palarniach kawy.

Kawa bezkofeinowa – zalety.

Pomimo tego, iż pozbawiona jest kofeiny, która pobudza, to ma szereg innych zalet, które przemawiają na jej korzyść. Zawiera w sobie substancje odżywcze, takie jak potas, magnez, witaminę B3 oraz antyoksydanty, spowalniające proces starzenia się. Picie kawy bezkofeinowej wpływa również na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Można ją wypić późnym popołudniem, a nawet wieczorem i nie będzie z tego powodu problemów z zaśnięciem. Nic więc dziwnego, że zyskuje coraz większą rzeszę fanów. Kawę bezkofeinową można znaleźć na stronie: https://coffeeandsons.pl/kategoria/kawy-bezkofeinowe.

W jaki sposób powstaje kawa bez kofeiny?

Proces dekofeinizacji możliwy jest na trzy sposoby: wodny, gazowy lub chemiczny. W pierwszym przypadku, kofeiny pozbywa się z ziaren jeszcze na etapie, kiedy są one zielone. Moczy się je w gorącej wodzie, aż do momentu kiedy pozbędą się one kofeiny. Następnie taką wodę przefiltrowuje się przez filtry węglowe, aby pozbyć się z niej niechcianej kofeiny. W kolejnym etapie ponownie umieszcza się w niej ziarna, aby pozostałe substancje mogły do nich powrócić. Druga metoda wykorzystuje dwutlenek węgla, by pod dużym ciśnieniem pozbyć się kofeiny. W ostatnim procesie – chemicznym, wykorzystywane są rozpuszczalniki chemiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here