Kurczak króluje na polskich stołach i jest niekwestionowanym liderem wśród dań mięsnych sprzedawanych na wynos. Sekretem kurczaka oferowanego w lokalach gastronomicznych jest sposób przyrządzania, czyli właściwa marynata i chrupiąca, złocista panierka, dzięki której każdy właściciel lokalu gastronomicznego może zaoferować swoim klientom pyszne dania z kurczaka lub ryby przygotowane w znacząco krótkim czasie.
Przed rozpoczęciem działalności gospodarczej, przedsiębiorca powinien poznać potrzeby swoich przyszłych klientów i zaoferować im dania, których oczekują. Menu z panierowanym kurczakiem to pewny sukces na rynku gastronomicznym. Ludzie lubią dania z kurczaka, zwłaszcza gdy kawałki chrupiącego mięsa podaje się w pysznych kanapkach bądź w towarzystwie znanych i lubianych warzyw.
Idealna panierka do mięsa
Oczekiwania wobec panierki do kurczaka są spore. Powinna być chrupiąca, złocista, ładnie wyglądać i w całości obejmować mięso – idealnie do niego przylegać. Po ugryzieniu, panierka musi zachwycać swoim smakiem i podkreślać walory smakowe mięsa.
Aby jednak panierka urzekła klientów swoim wyglądem i chrupkością, powinna zostać wcześniej odpowiednio nałożona. Smażenie w głębokim oleju przez 3 minuty w przypadku kurczaka i 4 minuty w przypadku ryby, pozwala zaś nadać jej idealnego koloru oraz pożądanego stopnia chrupkości.
Estetyczny wygląd potrawy jest równie ważny, jak jej smak, dlatego klienci chętnie zaglądają do restauracji i punktów gastronomicznych, które sprzedają panierowane kawałki kurczaka podane w atrakcyjny sposób. Mięso otoczone gorącą panierką w kształcie płatków swoim wyglądem zachęca do jedzenia – pobudza zmysł smaku, węchu i dotyku. Ponadto, postrzępiona panierka sprawia, że kawałki mięsa wyglądają na większe. Te zaś są pożądane przez Klientów…
Wygląd panierki gastronomicznej
W gastronomii najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie gotowej panierki oraz marynaty, gdyż pozwalają one znacznie skrócić czas przygotowania potrawy. Prócz tego, dzięki gotowym produktom, każdy klient otrzymuje danie o podobnej strukturze, smaku i zapachu. Nikt nie może powiedzieć, że w jego przypadku panierka odstawała od mięsa, czy była inaczej doprawiona niż u kolegi/koleżanki.
Po otwarciu opakowania z gotową panierką do kurczaka, może ogarnąć nas zdziwienie, ponieważ produkt okazuje się białym proszkiem i nie ma kształtu płatków. Dopiero po opanierowaniu i usmażeniu mięsa, panierka nabiera właściwego smaku, koloru i kształtu.
Wiele osób, które skosztowały stripsów czy burgerów w KFC, próbuje potem na własną rękę odtworzyć smak i strukturę panierki w swojej kuchni. Jest to trudne do zrealizowania, ponieważ przepis na chrupiącą panierkę jest firmową tajemnicą.
Artykuł powstał we współpracy z hollypowder.pl.